Paul Tiemersma: PVC is meer en meer dé vloer

Houten vloeren, vinyl en stoffen vloerbedekking zijn zeker niet passé, maar PVC is tegenwoordig de nummer één onder de vloeren in de meubelbranche. De eigenschappen hoogwaardige kwaliteit en makkelijk schoon te maken komen samen bij PVC. “En PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming”, zegt Paul Tiemersma van Woon & Slaap.

Paul Tiemersma is al zo’n vijftien jaar adviseur bij Woon & Slaap. Hij stuurt het team in Enschede aan en heeft veel kennis van alles wat met het interieur te maken heeft. Daarbij zijn vloeren een belangrijk onderdeel, weet Tiemersma. Ze zijn het beginpunt. “Vloeren vormen de basis van de inrichting. Vanuit de vloeren ga je de woning inrichten. De keus van de vloer is bepalend voor hoe de ruimte over gaat komen.”

Ruimtelijk

Bepaalde inzichten op vloeren kunnen door de jaren heen ook veranderen. “Als je een L-vormige kamer hebt, werd de vloer vroeger vaak in de lengte gelegd, maar tegenwoordig leggen ze het vaker in de breedte. Dan lijkt de kamer breder”, zegt Tiemersma. Bij laminaat is het verschil dat de planken breder zijn geworden. “Dan krijg je een meer ruimtelijke kamer én je creëert meer rust. Vroeger waren de planken standaard 20 centimeter, maar nu is er laminaat van meer dan 30 centimeter.”

Ontwikkeling

Wat meer en meer in opmars is qua vloeren is PVC, een afkorting van polyvinylchloride. “Het is eigenlijk ontstaan vanuit het ziekenhuis en de projectwereld”, zegt Tiemersma. “PVC is enorm in ontwikkeling en dat is niet zo verwonderlijk, want het is hygiënisch, dempend en het ligt volledig gelijmd.”

Schoon

Het grote voordeel van PVC ten opzichte van bijvoorbeeld parket is dat PVC niet werkend is. Hout werkt, maar PVC niet. “Je zou PVC op de bodem van een zwembad kunnen leggen”, stelt Tiemersma. Hij legt de ontwikkeling van de houten vloeren ernaast. “Eerst had je massief hout, toen kwam er parket, met een toplaag van een paar millimeter, daarna was er laminaat – het werkt steeds minder.” Krasgevoeligheid speelt ook een rol. “En PVC is gewoon heel goed schoon te maken.’’

Vloerverwarming

Dat PVC in ‘vloerenland’ helemaal hot is, heeft ook te maken met vloerverwarming. “PVC ligt niet zwevend, maar is nagelvast en geleidt beter. Daardoor is het bij uitstek geschikt voor vloerverwarming. Het is de beste kwaliteit die je kunt krijgen op het gebied van vloeren.”

De prijs van een PVC-vloer is de laatste jaren wat gedaald. Dat komt omdat er meer aanbieders zijn gekomen, legt Tiemersma uit. “Het begint nu bij zo’n 24 euro per vierkante meter. En daar komen legkosten van ongeveer 20 euro per vierkante meter bij. We geven er altijd 25 jaar garantie op.”

Dempend

De dempende werking van PVC wil Tiemersma ook nog even benoemen. “Je hoort geen klikgeluiden, dat is ook een groot voordeel van PVC. Bij nieuwbouw zie je tegenwoordig bijna altijd PVC-vloeren met vloerverwarming. Het past bij de wensen van tegenwoordig.”

Wij realiseren LEEFPLEZIER en tonen aan dat dit betaalbaar is!

Woon & Slaap, stijlvol leef plezier!