ONDERHOUDSADVIES | voor langer plezier!
WOON & SLAAP heeft door de vele jaren ervaring
geleerd hoe u extra lang van uw aankoop kunt genieten.
Daarom speciaal voor u een aantal adviezen:
Onderhoudsadvies voor hout
Hout is een natuurproduct. Het is in duizenden soorten te verkrijgen en elke soort heeft zijn eigen kleur, hardheid en nerfstructuur. Van de 400.000 houtsoorten die er op aarde zijn, vinden er +/- 200 hun weg naar de meubelproductie. Omdat hout een natuurlijk product is, kunnen kleurverschillen voorkomen.
Hout dat gebruikt wordt in de meubelindustrie komt vaak van naald- en loofbomen. Naaldbomen kenmerken zich door een snelle groei, waardoor het een zachtere houtsoort is. Voorbeelden hiervan zijn vuren en grenen. Loofbomen kenmerken zich door een langzame groei, waardoor het hout meestal harder is. Voorbeelden hiervan zijn eiken, berken, kersen en tropische hardhoutsoorten zoals teak, bangkirai en sisam.
Enkele begrippen op houtgebied:
Fineer:
Dun laagje edelhout verfijnd op plaatmateriaal.
Folie:
Dun laagje kunststof (meestal voorzien van houtstructuur) verlijmd op plaatmateriaal.
Patineer effect:
Het donkerder kleuren van hoeken en randen van gebeitste meubelen.
Mdf of Hdf:
Bestaat uit zeer fijne houtvezels, die onder zeer hoge druk worden samengeperst. Leverbaar in alle mogelijke kleuren.
Houtsoorten: eigenschappen en onderhoud:
Beukenhout:
Een relatief harde houtsoort, afkomstig van de beukenboom (loofboom). Deze boom groeit onder meer in Europa, West-Azië, Noord-Amerika en Japan. Beukenhout kent een fijne, gelijkmatige nerfstructuur en de kleur is wit tot lichtbruin. Beuken wordt veel verwerkt in Scandinavische meubelen. Gestoomd beuken is roze tot lichtrood van kleur.
Eikenhout:
Het hout van de aloude eikenboom – groeit in Noord-Amerika, Azië en Europa – wordt al sinds jaar en dag gebruikt. Het heeft een warme en degelijke uitstraling en beschadigt minder snel dan bijvoorbeeld vuren en grenen. De nerf van deze houtsoort is, afhankelijk van de soort, fijner en bevat meer of minder noesten. Beuken, Noten, Mahonie en Kersen zijn net als Eiken afkomstig van loofbomen. Deze harde houtsoorten hebben een zeer eigen karakter, de duidelijke nerf structuur geeft deze houtsoorten een rijke en luxueuze uitstraling.
Kersenhout:
Een relatief zachte houtsoort afkomstig van de kersenboom (loofboom). Deze boom groeit onder meer in Europa, Azië, Canada en Amerika. Kersenhout kent een fijne nerf structuur en de kleur is geelbruin, later iets roodbruin. Kersenhout heeft als eigenschap, dat het onder invloed van Uv-licht, maar ook door warmte verkleurt naar roodachtige tinten, afhankelijk van de herkomst van het hout en de ondergane bewerking.
Notenhout:
Een relatief harde houtsoort afkomstig van de notenboom (loofboom). Deze boom groeit onder meer in Europa, Azië en Amerika. Notenhout kent een fijne tot matig grove nerf structuur en de kleur is licht grijsachtig tot donkerbruin. De herkomst van het hout bepaald uiteindelijk de tekening en kleuruitstraling. Soms komen aan notenbomen waardevolle wortelknollen voor, waarvan fineer wordt gesneden dat als wortelnoten wordt verhandeld.
Acaciahout:
Acacia is een zeer duurzaam hardhout. Acaciahout kent een levendige nerfstructuur en fijne nerftekening. De nerf- en houtstructuur blijft bij alle kleuringen goed zichtbaar. Tevens zijn noesten en scheurtjes toegestaan, deze zorgen voor een beleving van echt hout. Voor onderhoud kan het meubel afgenomen worden met een licht-vochtige doek en daarna met een droge doek. De dikte van de NC-laklaag met gesloten of open structuur en het reliëf van het oppervlak bepalen de mate van onderhoud. Als onderhoudsmiddel adviseren wij u een onderhoudsmiddel voor (mat) gelakte meubels.
Teakhout:
Teak is een hard houtsoort, net als bangkirai, sisam of durian. Vrijwel alle koloniale meubelen die gemaakt zijn van teak, worden geïmporteerd vanuit India, Indonesië of Zuidoost-Azië. Door de grote klimaatverschillen tussen Azië en Europa blijft het hout werken. Dit betekent dat teakhout tijdens gebruik scheurt, trekt of krimpt. Dit geeft het authentieke karakter aan de meubelen van deze houtsoort en is niet te voorkomen.
Er bestaan verschillende soorten teakhout:
Nieuw teak:
Het nieuwe teak wordt ook wel ‘Djati’ genoemd. Dit hout wordt verbouwd op speciale plantages, waarbij constant jonge bomen worden aangeplant. Als een boom gekapt is, wordt het hout gezaagd en in de open lucht gedroogd. Vers gekapt hout is groenachtig, geelbruin van kleur en verkleurt direct in het zonlicht naar goudbruin, wat resulteert in grote kleurverschillen. Omdat het hout in de open lucht wordt gedroogd, bevat het hout een wisselend vochtpercentage, dat trek- en krimpscheurtjes tot gevolg kan hebben. De tegenstelling tussen het vochtige regenseizoen (van oktober tot medio maart) en de winterperiode, waarin men de huizen droog stookt, zorgt voor het ‘werken’ van het hout. Het vochtpercentage in het hout daalt in de winter met 12% tot 14%, wat uiteindelijk ‘krimp’ in het hout veroorzaakt. Al deze kenmerkende eigenschappen geven teakhout het specifieke en speciale uiterlijk.
Oud en gebruikt teak:
Oud teak ofwel ‘Dinkle’ hout wordt hoofdzakelijk verkregen uit sloopobjecten van bijvoorbeeld oude huizen, vloeren, schepen, oude meubelen en banken. Na de droging (Killingdry) en uit sortering, blijven de handgemaakte meubelen hun karakteristieke uitstraling behouden: de houtstructuren, kleurverschillen en inetstukken geven elk handgemaakt product een eigen uitstraling. Kenmerkend is dat ieder artikel anders en dus uniek in zijn soort is. Maatverschil komt voor in dikte, breedte en hoogte mede door de verschillende meubelmakers. Zelfs het beslag op de meubelen is met de hand vervaardigd.
Type hout:
Oud hout:
Meubelen van oud (gebruikt) hout zijn sfeervol en karakteristiek. Deze meubelen zijn stuk voor stuk uniek dankzij de eigenschappen die oud hout met zich mee brengt. Een eigenschap van oud hout is dat er krimpscheuren in zitten en dat het hout blijvend ‘werkt’. Ook kleur- en detailverschillen zijn aanwezig. Omdat het hout al eerder gebruikt is, bevat het vaak spijker- en houtworm gaten. Eetkamertafels worden gemaakt in verschillende maten en uitvoeringen. Sommige tafels worden gemaakt volgens het ‘Mes & Groef’ principe. Dat betekent dat er meer ruimte tussen de planken van het bovenblad kan zitten. Tenslotte is het goed te weten dat deze meubelen afgewerkt zijn met een waslaag. Houdt u er rekening mee dat u deze meubelen vier keer per jaar in de was moet zetten. Het is raadzaam om onderzetters te gebruiken, want vochtige en/of warme spullen – zoals kopjes en glazen – laten kringen achter. Omdat veel van deze producten met de hand zijn vervaardigd, zijn detail-, kleur- en verbindingsverschillen onvermijdelijk.
Massief hout:
Hiervoor worden de planken uit de stam gehaald en vervolgens weer bij elkaar gevoegd. Behalve bij de fijne houtsoorten is dit de goedkoopste oplossing. Het hout is echter wel hygroscopisch, dat wil zeggen dat het vocht absorbeert. Deze vochtigheid doet de vezels zwellen en leidt tot een vervorming van de vezels die loodrecht staan op het oppervlak. Gezien de natuurlijke vorming van het hout, worden de panelen gevormd door samen te stellen delen, te voorzien van een groef en voldoende speling.
Let op! Bij alle houtsoorten waar delen van het hart van een boom zijn gebruikt, treedt er na verloop van tijd werking op.
Gefineerd hout:
Geschilde hout laag wordt op bijvoorbeeld een mdf of spaanplaat gelijmd. Bij zogenaamd rond geschild fineer, kunnen zich tekeningen in de houtnerf herhalen als dit verwerkt werd op grotere delen. Hout fineer is vaak kostbaarder dan massief hout. Hout fineer blijft gevoelig voor invloeden van zonlicht en warmte. Let op: meubelen met gefineerd hout moeten beschermd worden tegen vocht, vooral op de naden.
Gelamineerd hout:
Dit zijn massieve houtdelen, van ofwel hetzelfde hout of verschillende houtsoorten die onder druk aan elkaar verlijmd zijn. De houtdelen behouden, afhankelijk van de houtsoort, de specifieke eigenschappen van de desbetreffende houtsoort.
Hout behandeld met beits:
Beitsen worden gebruikt om het nog onbehandelde (kale) hout te kleuren. Zo worden eiken meubelen vaak gekleurd met een beits. De kleur van de beits die men hiervoor gebruikt, wordt aangeduid met een getal (E10, E20 tot E70). De kleur E10 is heel licht, terwijl E70 heel donker is. Bij andere houtsoorten volstaat men met de benaming licht, midden of donker. Beits kleurt het houten meubel, maar biedt nog geen bescherming tegen huishoudelijk gebruik. Over de bijtslaag wordt altijd een kleurloze lak, was of olie aangebracht. Dit om het gebeitste houten meubel een bepaald beschermingsniveau te geven.
Hout behandeld met lak:
Lak heeft de eigenschap om het meubel te kleuren en/of te beschermen tegen onder meer water- en alcoholkringen. Er zijn drie soorten lak: kleurloze, transparante en dekkende kleur lak.
Kleurloze lakken bestaan in verschillende glansgraden zoals mat, halfmat, eiglans of hoogglans. Hierbij blijft de nerf van het hout duidelijk zichtbaar. Kleurloze lakken zijn mogelijk gevoelig voor warmte en vloeistof; verwijder gemorste substanties daarom snel. Lichte krasjes zijn onvermijdelijk zichtbaar bij lichtinval.
Onderhoud
Stof meubelen met een kleurloze laklaag regelmatig af met een zachte, droge doek (gebruik geen olie of was). Meubelen met een hoogglans laklaag mag u zo nodig ook afnemen met een licht vochtige spons of zeem, maar gebruik dan uitsluitend schoon water. Geef de laklaag twee keer per jaar een intensieve onderhoudsbeurt met Elite polish of Meuboline. Verwijder hardnekkige vlekken met Woodclean en behandel het hout vervolgens weer met een geschikt onderhoudsproduct. Gebruik nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen.
Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te controleren!
Transparante kleur-lak:
Dit is een lak in kleur waarbij de houtnerf na het lak-proces duidelijk zichtbaar blijft. Ook deze kleur-lak is er in verschillende glansgraden zoals mat, halfmat, eiglans of hoogglans. Transparante kleur-lakken zijn mogelijk gevoelig voor warmte, en vloeistof; verwijder gemorste substanties snel.
Onderhoud:
Stof meubelen met een transparante laklaag regelmatig af met een zachte, droge doek (gebruik geen olie of was). Meubelen met een hoogglans laklaag mag u zo nodig ook afnemen met een licht vochtige spons of zeem, maar gebruik dan uitsluitend schoon water. Geef de laklaag twee keer per jaar een intensieve onderhoudsbeurt met Elite polish of Meuboline. Verwijder hardnekkige vlekken met Woodclean en behandel het hout vervolgens weer met een geschikt onderhoudsproduct. Gebruik nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen.
Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te controleren!
Dekkende kleur-lak:
Door de dekkend kleurende lak is de houtnerf na het lak-proces niet of nauwelijks meer zichtbaar. Een dekkende kleurlaag is gevoelig voor warmte en vloeistof; verwijder gemorste substanties daarom snel.
Onderhoud:
Stof meubelen met een dekkende laklaag regelmatig af met een zachte, droge doek (gebruik geen olie of was). Geef de laklaag twee keer per jaar een intensieve onderhoudsbeurt met Elite polish. Verwijder hardnekkige vlekken met Woodclean en behandel het hout vervolgens weer met een geschikt onderhoudsproduct. Gebruik nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen.
Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te controleren!
Hout behandeld met was:
Was wordt in de regel aangebracht op kale/onbehandelde meubelen, meubelen met een beits laag of meubelen die al van was voorzien zijn. De keuze van de was is afhankelijk van de gewenste uitstraling van het meubel. Was geeft uw meubel een mooie, warme en natuurlijke uitstraling, waarbij de nerf en structuur van het hout goed zichtbaar blijft.
Onderhoud:
Hout dat met was is behandeld, is gevoelig voor warmte en vloeistof. Verwijder gemorste substanties daarom snel. Meubelen met een waslaag moet u regelmatig onderhouden met bijvoorbeeld antiek was. Verwijder vlekken met Woodclean, behandel het vervolgens na met antiek was. Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen.
Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te controleren!
Hout behandeld met olie:
Het gebeurt tegenwoordig vaak dat men het kale, onbehandelde houten meubel alleen een oliebehandeling geeft. Olie geeft uw meubel een mooie, diepe, warme en natuurlijke uitstraling, waarbij de nerf en structuur van het hout geaccentueerd wordt (en zichtbaar blijft). Meestal is dit soort olie gebaseerd op lijnolie. Soms wordt hout gekleurd met een beits laag waarna een olie wordt aangebracht. De kleur wordt daarbij bepaald door de beits laag.
Onderhoud:
Hout dat met olie is behandeld, is gevoelig voor warmte en vloeistof. Verwijder gemorste substanties daarom snel. Onderhoud geoliede meubelen twee tot driemaal per jaar met Greenfix plantaardige meubelolie. Verwijder vlekken met Woodclean, behandel het hout vervolgens met Greenfix. Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen. Bij het onderhoud van gekleurd hout afgewerkt met olie, mag de onderlaag nooit beschadigd worden, hierdoor kan de kleurlaag verdwijnen.
Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te controleren!
Onbehandeld hout:
Om een meubel zo origineel en natuurlijk mogelijk te houden, wordt het zo weinig mogelijk behandeld. Het houten meubel krijgt dan wel enige vorm van bescherming, maar moet qua uitstraling zoveel als mogelijk aansluiten bij de originele kleur en uitstraling van het hout. Dit zien we vooral bij teakhout en eikenhout.
Onderhoud:
Onderhoud onbehandeld hout twee tot drie maal per jaar met Teakfix (voor teakhout) of houtzeep (voor alle andere houtsoorten). Verwijder hardnekkige vlekken voorzichtig met een schuurspons of staalwolletje. Gebruik dit eventueel in combinatie met Woodclean intensieve houtreiniger behandel het vervolgens weer na met et gebruikte onderhoudsmiddel (Teakfix of houtzeep). Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen.
Onderhoudsmiddelen:
Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te controleren!
Houtzeep:
Houtzeep reinigt, voedt en biedt lichte bescherming aan onbewerkt (blank) of gezeept eikenhout en andere houtsoorten (voor binnen). Houtzeep heeft als groot voordeel dat de houtsoort na een behandeling nagenoeg niet van kleur veranderd. Ook vlekken in het hout zijn eenvoudig te verwijderen.
Teak fix:
Teak fix is een kleurloze beschermer op waterbasis voor onbewerkt (blank) teakhout of andere tropische hardhout soorten (voor binnen). Teak fix heeft als groot voordeel dat teakhout na een behandeling niet van kleur veranderd. De natuurlijke uitstraling van het teakhout blijft behouden en het meubel is direct beschermd tegen vochtvlekken.
Greenfix:
Green fix is een beschermde, uithardende, plantaardige meubelolie (op basis van lijnolie). Geschikt voor alle houtsoorten met een olie- of waslaag. Ook ideaal voor het oliën van onbewerkt hout. Green fix voorkomt vlekken en beschermt hout optimaal tegen vocht en warmte.
Woodclean:
Woodclean reinigt alle houtsoorten met een olie-, lak- of waslaag. Verwijdert vlekken en is een ideaal voorbehandelingsmiddel bij een onderhoudsbeurt. Verbetert de werking en het eindresultaat van het gebruikte onderhoudsmiddel.
Meuboline:
Meuboline is een universele meubelolie voor alle gelakte, houten meubelen. Frist de laklaag op, camoufleert kleine krasjes en laat een mooie glans achter op het meubel. Verkrijgbaar in naturel (blank), bruin, rood en oranje.
Antiekwas:
Antiekwas is een universele meubelwas voor houten meubelen. Biedt lichte bescherming, camoufleert kleine krasjes en laat een mooie glans achter op het meubel. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.
Elite polish:
Geschikt voor gelakte, houten meubelen. Elite polish frist gelakte oppervlakken weer op, geeft glans aan het meubel en verwijdert eventuele waterkringen en geeft hierbij géén vettige laag, waarin zich stof of ‘vingers’ kunnen vastzetten.
Mat lak polish:
Een verzorgende onderhouds-polish die speciaal geschikt is voor alle (zeer) mat gelakte houtsoorten. Frist het meubel op zonder een glans laag achter te laten. Verwijdert ook eventuele glimplekken. Matlak Polish is te gebruiken op alle gelakte houtsoorten met een (zeer) matte finish. Dit zijn laklagen die het meubel de uitstraling geven van geolied hout of soms van nagenoeg onbehandeld hout (een klein optisch verschil ten opzichte van onbehandeld hout blijft uiteraard altijd zichtbaar). In de meubelindustrie wordt ook wel gesproken over de lak CBM 281. In het gebruik vertonen deze meubelen door huidvetten ook wel eens zogenoemde glimplekken.
Vlekkentips:
Vlekken in hout afgewerkt met lak:
Verwijder een vlek altijd direct met een tissue of doek. Blijft de vlek hierna nog zichtbaar, probeer deze dan te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Woodclean brengt u aan met een stevige, zachte doek. Behandel de plek altijd na met Elite Polish of Meuboline. Lichte vocht- en/of warmtekringen in gelakt hout kunt u proberen te verwijderen met Elite Polish. Gebruik nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen. Om glimplekken te verwijderen op mat gelakte meubelen, kunt u Matlak Polish gebruiken.
Vlekken in hout afgewerkt met was:
Verwijder een vlek altijd direct met een tissue of doek. Blijft een vlek hierna nog zichtbaar, probeer deze dan te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Woodclean brengt u aan met een stevige, zachte doek. Behandel de plek altijd na met Antiek was. Verwijder hardnekkige vlekken met een fijn staalwolletje of schuursponsje. Probeer de vlek te verwijderen met licht draaiende bewegingen (eventueel in combinatie met Woodclean intensieve houtreiniger). Behandel de plek vervolgens na met Antiek was. Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen.
Vlekken in hout afgewerkt met olie:
Verwijder de vlek altijd direct met een tissue of doek. Blijft een vlek hierna nog zichtbaar, probeer deze dan te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Woodclean brengt u aan met een stevige, zachte doek. Behandel de plek altijd na met Green fix. Verwijder hardnekkige vlekken met een fijn staalwolletje of schuursponsje. Probeer de vlek met licht draaiende bewegingen te verwijderen (eventueel in combinatie met Woodclean intensieve houtreiniger). Behandel de plek vervolgens na met Green fix. Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen.
Vlekken in hout behandeld met houtzeep:
Verwijder een vlek altijd direct met houtzeep in combinatie met een fijn staalwolletje of schuursponsje. Probeer de vlek met licht draaiende bewegingen te verwijderen. Gebruik bij geen resultaat Woodclean intensieve houtreiniger. Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen. Hebt u Woodclean gebruikt, breng dan weer een nieuwe laag houtzeep aan.
Vlekken in hout behandeld met teak fix:
Verwijder een vlek met een fijn staalwolletje of schuursponsje. Probeer de vlek te verwijderen met licht draaiende bewegingen. Breng na verwijdering van de vlek weer een nieuwe laag Teakfix aan. Gebruik bij geen resultaat Woodclean intensieve houtreiniger. Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen. Hebt u Woodclean gebruikt, breng ook dan weer een nieuwe laag Teakfix aan.
Onderhoudsadvies voor leder:
Leder is een natuurproduct. De gelooide dierenhuid is duurzaam, heeft stijl en is gemakkelijk in het onderhoud. In de meubelindustrie worden voornamelijk de huiden van runderen, schapen en kalveren verwerkt.
De huid heeft het dier beschermd tegen invloeden van buitenaf. Daardoor is het mogelijk dat u littekens van insectenbeten, schrammen en dergelijke in uw meubel terugvindt. Ook zijn soms nekrimpels, liesplooien en plaatsen met een grovere structuur te herkennen. Deze kenmerken verminderen de gebruiksduur niet en geven uw meubel juist dat specifieke karakter. Leder heeft enige tijd nodig voordat het meubel er gezellig en uitnodigend gaat uitzien. Door het gebruik ontstaat er namelijk een nonchalant effect voor plooivorming. Dit komt door de natuurlijke rek in het leder en is niet te voorkomen. Bij de stoffering is rekening gehouden met deze eigenschap.
Om van een huid meubelleder te maken, ondergaat deze een aantal bewerkingen:
Looien:
Looien is de behandeling om de huid soepel te maken en om bederf te voorkomen. Bij plantaardig looien wordt gebruik gemaakt van plantaardige extracten, bij organisch looien worden oliën van waterdieren gebruikt en bij chroom looien worden chroomzouten gebruikt.
Splitten:
Splitten is het in twee lagen splitten van de huid. De buiten laag, ofwel de haar-/nerfzijde levert het meest waardevolle meubelleder op en wordt verwerkt tot aniline, tuig- en nubuckleer. De splitzijde (onderzijde) wordt gebruikt voor splitleder of suède.
Aniline kleuren:
Aniline leder wordt met synthetische kleurstoffen, in ronddraaiende vaten, op kleur gebracht; net zolang tot het leder zoveel mogelijk door en door gekleurd is.
Finishen:
Na het natverven wordt de huid, meestal uit praktische overwegingen, van een beschermlaag voorzien. Dit noemt men ook de finish-, onderhouds-, slijtage- of laklaag.
Algemene informatie:
Regelmatig onderhoud:Met slechts weinig inspanning kunt u jarenlang genieten van een mooie lederen bekleding. Voor het normale dagelijkse onderhoud hoeft u het leder eigenlijk alleen maar af te nemen met een amper vochtige (natuur)zeem. Wij adviseren hiervoor een aparte zeem te reserveren, vrij van zeepresten of resten van andere reinigingsmiddelen. Ook raden wij aan gedestilleerd water te gebruiken. Maar let op: leder houdt niet van water.
Het bevochtigen van de zeem is alleen bedoeld om het stof op te nemen, maar vooral niet om het leder te bevochtigen. Chemische reinigingsmiddelen of oplosmiddelen hebben een vernielend effect op leder. Verder houdt leder beslist niet van transpiratie.
Algemeen onderhoud van leder:
De eigenschappen van lederen meubelen en het onderhoud daarvan worden voornamelijk bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van een beschermlaag (finish). Bij anilineleder zonder een beschermlaag, geeft een druppel water al een donkere vlek. Ook bij gefinisht leder laat bijvoorbeeld transpiratie op den duur zijn sporen na. Evenals aceton en chemicaliën, die vaak voorkomen in bijvoorbeeld haarlak, haargel en nagellak. Gebruik geen was, schoensmeer en dergelijke, en ook geen chemische schoonmaakmiddelen: deze kunnen ernstige gevolgen hebben. Voorkom ook overmatig zonlicht op uw lederen meubelen. Een vochtigheidsgraad van ongeveer 65% is aan te bevelen. Kraakt het leder, wrijf dan wat talkpoeder op de raakvlakken.
Plooivorming:
Een nieuw lederen zitmeubel is in het begin nog strak en steriel. Het heeft enige tijd nodig om gezellig en uitnodigend te worden. Door gebruik ontstaat er een légère effect, oftewel plooivorming. Dit komt door de natuurlijke rek die in het leder aanwezig is. Tevens passen vulling en vering zich in de beginfase aan en lopen circa 10% in stramheid terug, om uiteindelijk op ongeveer 85% van de nieuwwaarde constant te blijven. In de praktijk resulteert dit in goed waarneembare plooivorming op alle gestoffeerde lederen meubelen.
Transpiratie en medicatie:
Leder slijt het meeste van transpiratie en warmte. Transpiratie is menselijk en gezond, maar kan ook chemische stoffen bevatten, bijvoorbeeld van medicijngebruik. Deze chemische stoffen kunnen de beschermlaag van het leder aantasten. In een dergelijk geval kunt u zich niet beroepen op garantie. Met goed onderhoud vermindert u deze werking in sterke mate.
Ledersoorten: eigenschappen en onderhoud
Vol Anilineleder:
Dit leder krijgt uitsluitend een vat verving en is vaak voorzien van een beschermende coating. Het is de meest natuurlijke ledersoort en gemaakt van de mooiste huiden. Het voelt zacht en soepel aan. De natuurlijke littekens en kleurnuances (pigmenten in de huid) zijn duidelijk zichtbaar en onvermijdelijk. Dit type leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht, transpiratie en hoofdvetten, waardoor u het goed moet beschermen. Vermijd ook directe straling van zonlicht – Uv-straling – om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Aniline leder is extreem zacht, doordat er geen enkele beschermlaag is aangebracht. Ook zijn alle levenskenmerken van de huid zichtbaar en zijn kleurverschillen naargelang de structuur van de huid en zijn absorptievermogen opvallend goed te zien. Anilineleder is voor echte liefhebbers, die ook aanvaarden dat dit leder veel (na)zorg vraagt.
Onderhoud
Leather Protection Set of Royal Care.
Geschuurd leder:
Geschuurd leder heeft de eigenschappen van vol anilineleder, maar dan met een geschuurde toplaag, waardoor er een veloursachtig effect ontstaat. Het is een fijn geschuurd nerf leder, de bovenzijde van een lederhuid. Dit type leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht, transpiratie en hoofdvetten, waardoor u het goed moet beschermen. Vermijd ook directe straling van zonlicht – Uv-straling – om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Geschuurd leder heeft een geheel open porie. Water of andere vloeistoffen die u op het leder morst, moet u daarom oom zo snel mogelijk op deppen. Wrijf in geen geval, omdat u dan de vloeistof in de poriën drukt. Als dit leder plaatselijk glad of vet geworden is, bijvoorbeeld op de armleggers, kunt u het enigszins opwrijven met het Magic Block uit de Nubuck set of een blokje zacht polyether.
Onderhoud
Voor een grote onderhoudsbeurt gebruikt u het schuim van een sopje uit ossengalzeep of groene zeep. Neem dit af, laat het leder goed drogen en ruw het op met een stukje polyether. Ook geschuurd leder kunt u na reiniging behandelen met een speciaal hiervoor geschikt beschermingsmiddel uit de Nubuck set, dit om de vochtafstotende eigenschappen te verhogen. Gebruik geen andere middelen, die zijn niet geschikt voor deze ledersoort.
Semi Anilineleder:
Dit leder is voorzien van een zeer dun laklaagje (de zogenoemde licht gepigmenteerde beschermlaag). Deze bescherming voorkomt in redelijke mate het indringen van vervuiling. Semi Aniline leder staat dicht bij de oorspronkelijke lederhuid, omdat de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar zijn (de gaatjes van de haarinplant zijn bijvoorbeeld nog te zien). Vermijd directe straling van zonlicht – Uv-straling – om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Door gebruik ontstaat een mooie glans, de zogenoemde patina. Door de dunne beschermlaag zijn kleurverschillen, eigen aan de absorptie van de kleurstof door de huid, duidelijk zichtbaar.
Onderhoud
Leather Protection Set of Royal Care.
Gedekverfd leder:
Dit leder is voorzien van een geheel dekkende verflaag, waardoor de natuurlijke oneffenheden weinig zichtbaar zijn. Daarom wordt deze ledersoort kunstmatig geprint om een natuurlijk effect te creëren. De beschermlaag (fixeer laag) biedt extra bescherming, waardoor dit type leder zeer praktisch is in gebruik. Vermijd directe straling van zonlicht – Uv-straling – om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Let op: ook een beschermde huid is weinig bestand tegen fel licht, vochtigheid, transpiratie, warmtebronnen en dergelijke.
Onderhoud
Leather Protection Set of Royal Care.
Handwish leder:
Handwish leder is een gedekverfd leder, waarvan de dekkende verflaag handmatig wordt uitgepoetst en voorzien van een transparante beschermlaag. De eigenschappen van handwish leder zijn gelijk aan die van gedekverfd leder (zie hierboven).
Onderhoud
Leather Protection Set of Royal Care.
Old Saddle leder:
Old Saddle Leder straalt niet alleen de sfeer uit van grootvaders fauteuil, maar heeft ook het karakter ervan. Het leder is, zoals 100 jaar geleden ook gebeurde, plantaardig gelooid. Bovendien is het handmatig ingepoetst met een speciale was/vet-combinatie, die het leder enigszins vuil- en waterafstotend maakt. Het gebruik van wax zorgt voor een licht glanzend, levendig effect, waardoor uw meubel steeds meer karakter krijgt. Het effect van de ledersoort lijkt op dat van gebeitst hout: de natuurlijke structuur van het leder blijft duidelijk zichtbaar. In het leder zijn haarscheurtjes, insectenbeten, mestvouwen en aders dan ook zichtbaar. Deze kenmerken zorgen voor een onregelmatig kleurverloop. Old Saddle is luchtdoorlatend en daardoor behaaglijk warm en huidvriendelijk. Het voelt zeer vet en wordt door de jaren heen steeds mooier, waardoor uw meubel steeds meer waarde krijgt. Dankzij het sterke leder kunnen de naden ambachtelijk worden afgewerkt.
Onderhoud
Onderhoud Olde Saddle leder uitsluitend met de speciale Old Saddle Wax, minimaal vier tot vijf maar per jaar. Hiermee verlengt u de levensduur van uw meubel. Neem uw Old Saddle meubel verder regelmatig af met een zachte, schone doek. Reinig het leder nooit met een reinigingsmiddel, ook niet met lederreiniger. Daardoor gaat de unieke werking van de waslaag verloren. Morst u een vloeistof op uw meubel, dep het dan direct af met een schone doek, nooit wrijven! Plaats uw lederen Old Saddle meubel nooit te dicht bij een verwarmingsbron, zoals een radiator (houd minimaal 30 cm afstand). Plaats het niet direct in fel zonlicht en zorg ervoor dat de ruimte waarin uw meubel staat een voldoende relatieve luchtvochtigheid heeft (liefst 60 – 65%), zodat het leder niet uitdroogt.
Pull Up leder:
De term ‘pull up’ is vaak niet direct te relateren aan een bepaald type leder, maar staat eigenlijk voor een bepaalde uitstraling van het leder. Het ‘pull up’ effect betekent dat er een kleurnuance in het leder zit, naarmate je het leder op spanning zet (trekken = pull). Het gedeelte dat onder spanning komt te staan zal enigszins opkleuren (up).
Pull Up leder onderscheiden we in:
Pull Up leder afgewerkt met een was- en/of olielaag
Dit type is meestal een volnerf ledersoort, gemaakt van vol aniline leder. Deze vol aniline wordt behandeld met plantaardige oliën om de ondergrond donkerder van kleur te maken, welke door en door geverfd is met aniline kleurstoffen (pigmenten). Bij de laatste bewerkingsfase in de looierij wordt er met hete olie of was over de nerf van het leder gewalst. Door gebruik van dit leder, wordt het na verloop van tijd (op sommige plaatsen) lichter van kleur.
Pull Up leder afgewerkt met een Polyurethaan (PU) lak- of folielaag (By Cast
Deze ledersoort heeft dezelfde eigenschappen en gebruiksadviezen als de met was- of olielaag afgewerkte Pull Up leder. Het verschil is dat de toplaag in plaats van was of olie bij deze leder synthetisch is.
Onderhoud
Behandel het leder twee keer per jaar met een dun laagje Wax It. Zo blijft de kleur zoveel mogelijk behouden. Lichter geworden plekken krijgen hun oorspronkelijke kleur weer enigszins terug. Als u Wax It aanbrengt, geeft het leder soms iets kleur af op het doekje of sponsje, dit is normaal. Omdat het leder een olie- of waslaag heeft, kunt u het beter niet met een reiniger behandelen. Gebruik in uiterste gevallen alleen een licht vochtige doek. Door dit type leder licht te verwarmen met een föhn, kunt u de kleur herstellen en de zichtbaarheid van kleine beschadigingen of krassen verminderen.
Microleder:
Het microleder is een ledersoort die gemaakt is van de eerste split van de runderhuid, waarop een zéér dunne microvezel bovenlaag is geperst. Deze bovenlaag geeft het leder een twee-kleuren nuance, waardoor een warm en sfeervol effect bereikt wordt. Het leder heeft een royale dikte van 1,2-1,4 mm. Door deze productiemethode krijgt het leder een nubuckachtige uitstraling en voldoet het microleder aan alle eisen die door de meubelindustrie aan leder gesteld mogen worden. De modellen in microleder zijn verkrijgbaar met dik contrasterend garen gestikt of met garen in een kleur gelijkend op de door u gekozen lederkleur, die we ton-sur-ton noemen.
Het microleder geeft een nieuwe dimensie aan het woongenot met leder. Door de finishing zal het leder niet direct gemorste vloeistoffen in zich opnemen. Gemorste vloeistoffen dient u echter wel direct te absorberen met een droge doek. Hard poetsen of schrobben over het leder is ten stelligste af te raden. U kunt het leder desgewenst schoonmaken door rustig over het leder te wrijven met een zachte, droge of lichtelijk bevochtigde doek. Directe aanraking met een warmtebron of blootstelling aan langdurig zonlicht dient u, zoals bij alle ledersoorten, te vermijden. De normale onderhoudsmiddelen voor leder zijn niet geschikt voor microleder. Een spaarzame behandeling met een naturel coating is toegestaan.
Microleder soorten zijn onder andere: Tasan, Amazone, Congo en Atlantic 60.
Onderhoud
All-In house Microleder.
Schapenleder:
Schapenleder is een plantaardig gelooid leder (vol-aniline) zonder beschermlaag. De van nature drogere en stuggere, gelooide schapenhuiden worden volgens traditie met de hand in gepoetst met een vaak bruinachtige ‘belts’. En vervolgens afgewerkt met een wasproduct. Hierdoor vertoont schapenleder vrijwel altijd het zogenaamd ‘wolk-effect’. Ook omdat vaak relatief kleine huiden verwerkt worden, zijn kleur- en structuurverschillen tussen de diverse delen van het meubel niet te vermijden. Door de structuur van schapenleder kunnen in het begin bij het gebruik van het meubel kleine haarscheurtjes ontstaan, ook wel het craquelé-effect genoemd. Deze antiekuitstraling komt de charme van het leder juist ten goede.
Onderhoud
Old Saddle Wax.
Moreno kunstleder:
Moreno kunstleder is niet van echt anilineleder te onderscheiden. Moreno kunstleder is soepel, beresterk en niet van echt leder te onderscheiden door de onregelmatige nerf. Het Moreno kunstleder is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, zoals donkerbruin, misty, wit, zwart, taupe, antraciet, paars, kerrie en petrol.
Onderhoud
Leather look Clean & Care.
Onderhoudsmiddelen
Leather Protection Set (zonder garantie):
Inhoud van een set: 1x Leather Cleaner 150ml, 1x Leather Protector 150ml en een spons. De Leather Protection Set is geschikt voor alle ledersoorten, behalve nubuck en suède. Deze set bevat een flesje kleurloze Lederbeschermer (Leather Protector), een flesje Lederreiniger (Leather Cleaner) en een polyether spons. Lederbeschermer en Lederreiniger zijn producten op waterbasis voor reiniging, onderhoud en bescherming van leder. Lederreiniger verwijdert moeiteloos oppervlakkig vuil. Lederbeschermer voedt het leder en maakt het leder vet- en vlek werend (bescherming).
Wax It Set:
Verzorging set speciaal voor Wax- en Pull Up (By-cast) leder. Inhoud van een set: 1x Wax It 150ml, 1x Clean-It 150ml en 1x spons. Voedings crème en Cleaner voor gewaxed of gelakt Pull Up en By Cast Leder. Wax It voedt, voorkomt uitdroging en herstelt het Pull Up effect van Pull Up leders. Clean-It is een speciale milde reiniger, voor gelakt leder.
Old Saddle Wax:
Onderhoudsmiddel speciaal voor Old Saddle leder en schapenleder. Old Saddle Wax is een onderhouds- en bijkleurmiddel, verkrijgbaar in de kleuren middelbruin, donkerbruin of roodbruin. Het is te gebruiken op onder meer Old Saddle leder, schapenleder, gedekverfd leder en semi-aniline leder. Niet geschikt voor nubuck en suède. Voedt, beschermt, kleurt bij en verlengt de levensduur.
Lederplus:
Lederkleurcrème (fles van 150ml). Lederplus is een onderhoud- en bijkleurmiddel, verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het voedt en beschermt het leder en heeft een licht kleurherstellende werking. Lederplus verlengt de levensduur van het leder. Alleen geschikt voor afgedekt – van een beschermlaag voorzien – leder, zoals semi-aniline, handwish, dekverf, Long Wish. Het is niet geschikt voor suède, nubuck en vol aniline leder.
Vlekkentips
Hebt u gemorst op uw meubelstuk, dan kunt u dit het beste verwijderen door van de buitenzijde van de vlek naar binnen te werken. U dept de vlek met een tissue of schone katoenen doek, waarna u het meubelstuk afneemt met een zeem. Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen (gespen, ritssluitingen), spelende kinderen, huisdieren, zonlicht en jeanskleding.
Onderhoudsadvies voor textiel
Hieronder vindt u informatie over verschillende soorten meubelstoffen en het onderhoud daarvan.
EIWITVEZELS
Wol:
Wol is de meest voorkomende, dierlijke vezel en is afkomstig van het schaap. De 1-15 cm lange vezels van wol zijn zeer dun en hebben de vorm van een hol buisje waarin lucht zit. Door de schubjes aan de zijkant laat het wol zich mooi vervormen. Wanneer wol te warm wordt, krimpt het in elkaar of treedt er vervilting op. Wol is zeer elastisch en heeft een groot kreukherstellend vermogen. Wol is een sterk materiaal, maar pluist gemakkelijk. In het gebruik kunnen losse vezels naar boven komen door wrijving wat voor pluizen of zelfs pilletjes kan zorgen. Dit zijn losse vezels die loslaten. Na verloop van tijd stopt dit verschijnsel weer. Dit heeft echter geen gevolg voor de kwaliteit en levensduur van de stof. Deze pluizen kunnen weg geborsteld of weggeschoren worden.
Onderhoud
Wol laat zich goed reinigen met een stofzuiger met zachte borstel, hierdoor wordt de kans op pilling ook verminderd.
Mohair:
Mohair wordt vervaardigd van het haar van de angorageit en is de meest duurzame dierlijke vezel. Mohairvezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid. De vezels munten uit door hun elasticiteit, kleurechtheid en hun kreukherstellend en vuil afstotend vermogen. De laatste eigenschap is te danken aan het vetgehalte van de vezels. Het materiaal is sterker dan schapenwol, maar krimpt, pluist en vervilt ook.
Natuurzijde:
Natuurzijde wordt vervaardigd uit coconspinsel van de zijderups. Zijde is de sterkste natuurlijke vezel die er bestaat. Zijde heeft echter een lage lichtechtheid en verbleekt snel. Zijde kan ook niet tegen zonlicht, het kan dan verpulveren.
CELLULOSEVEZELS (plantaardig)
Katoen:
Katoen wordt gewonnen uit het vruchtpluis van de katoenplant. Na het plukken en verwijderen van de zaden, wordt het katoen gesponnen, waarna het verwerkt kan worden. Katoen heeft van nature een draaiing in de vezel, waarvan een klein stukje vezel geen schubben heeft. Wanneer het materiaal nat wordt, wordt het juist sterker. Katoen is niet zo gemakkelijk te vervormen als wol en is gevoeliger voor kreuken. In de geweven stof zitten ook losse vezels mee geweven die in het gebruik naar boven kunnen komen. Deze zijn echter gemakkelijk met het onderhoud te verwijderen. Het product is van oorsprong een beetje dof, de glans ontstaat door lichtinval. Het katoen is goed te bewerken, maar verschiet van kleur door lichtinval. Dit is snel en goed waarneembaar.
Linnen:
Linnen is een zeer sterke plantaardige vezel die voortkomt uit de bast van de vlasplant. Door zijn lange vezelstructuur en hoge gehalte aan wasachtige bestanddelen, heeft linnen een mooie glans. Vlas heeft een mindere draaiing dan katoen. De structuur is grover en heeft verdikkingen. Linnen is sterker dan katoen en heeft meer kreukvormingen. Zowel linnen als katoen zijn vaak mooi van kleur en sterk en mooi van uiterlijk. Linnen heeft een wat mindere kleurechtheid en kan wat verarmen in het gebruik. Door de open structuur neemt het snel vuil op. Het kreuken en pletten is voor velen juist de charme van deze stoffen.
HALF SYNTHETISCH
Viscose:
Deze vezel is kunstmatig vervaardigd uit vezels van natuurlijke grondstoffen. De vezel wordt via een chemische procedure uit houtcellulose gewonnen en staat ook als kunstzijde, cel vezel of rayon bekend. Het hout wordt verpulverd en vermengd met chemicaliën in een stollingsbad. Viscose is de goedkoopste vezel en daarmee ook een minder sterke variant. Viscose is ook kreukgevoelig. Daarom wordt het materiaal vaak vermengd met katoen (bijv. 60% katoen en 40% viscose). Een nadeel van viscose is dat het erg brandbaar is. Het fluweelachtige oppervlak is bovendien gevoelig voor aanraking en vocht. Wanneer de pool toch nat wordt, moet het vochtige gebied zo snel mogelijk drooggemaakt worden met bijvoorbeeld een haardroger, nooit wrijven, waarna de pool opgeborsteld moet worden om op te lichten. Strijk nooit de bovenzijde van de stof. Na een aantal dagen gebruik zullen de kussens, bekleed met een gladde viscose chenille bekleding, een ‘shabby’ uiterlijk krijgen. Dit geeft een veranderlijke en marmerachtige uitstraling, karakteristiek voor viscose en linnen.
Synthetische vezels:
Synthetische vezels worden vervaardigd uit producten van de olie- en chemische industrie. De chemische vloeistof wordt door kleine gaatjes geperst en wordt onmiddellijk hard. Zo ontstaan er harde draden. De synthetische vezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid. Met sommige reinigingsmiddelen met u oppassen, aangezien deze vezels kunnen aantasten.
Nylon:
Nylon is een afvalproduct van ruwe olie. Het is zeer sterk materiaal en wordt vaak verwerkt met katoen of touw. Wanneer het materiaal warm wordt, gaat het plakken. Het heeft weinig last van water en is goed te verven.
Polyester:
Polyester is een gladde ronde vezel waarin vaak al kleine zwarte puntjes voorkomen (geen mattering). Bij het afknippen van de vezel wordt die op deze plaats platter. Polyester wordt veel gebruikt als mengvezel bij katoen, wol en viscose en is vormvast.
Acryl:
De vezel is in verschillende doorsneden te vinden: ronde vorm, boon vorm, halter vorm en gelobde vorm. Bij de drie laatste vormen is een zogenoemde schijnlumen aanwezig, een veranderende kleur bij veranderende lichtinval. Vaak vertonen de vezels ook spleetjes in de lengterichting, deze twee kenmerken kunnen een duidelijk indicatie zijn van dit schijnlumen. Door de vorm van het garen heeft het wel een sterke neiging tot pillen. Stof met acryl kan echter goed geschoren worden. Acryl wordt veel gebruikt in onder meer vesten, truien, breigaren en sokken.
Polyamide:
Polyamide bestaat meestal uit een rechte vezel, de eventueel gematteerd kan worden. Er bestaat ook een getextureerde vezel. Deze vezel heeft grotere elasticiteit en is volumineuzer. Polyamide wordt, gemengd met wol, gebruikt in onder meer sokken, gordijnen, meubelbekleding en vloerbedekking.
Andere meubelstoffen
Veloursstoffen:
Hierbij zijn miljoenen pootjes (vezeluiteinden) rechtop of liggend geweven, afhankelijk van het type stof en de verwerkte materialen. In gebruik is het mogelijk dat de pool enigszins gaat liggen door druk, lichaamsvochtigheid en lichaamswarmte, waardoor de stof plaatselijk lichter of donkerder van kleur wordt (glansplekken); het zogenoemde pletten of shading effect. Dit effect kan verminderd worden door regelmatig te borstelen, maar dan wel altijd met de pool mee! Een ander typisch kenmerk van een veloursstof is het changeren, wat betekent dat de stof naar gelang de lichtval of kijkrichting lichter of donkerder lijkt. De oorzaak hiervan is dat veloursstoffen over het algemeen in één strijkrichting op het gestoffeerde meubelstuk worden bevestigd en dat daardoor het licht verschillend wordt gereflecteerd.
Mohair velours:
Deze velours bevat 70-100% mohair, heeft een grote veerkracht en is sterk. De stof is vuil-afstotend door een ingeweven microvezel. Mohair velours is verkrijgbaar in vele effen en gedessineerde uitvoeringen. Ook bij deze stof kan pletten, shading of changeren optreden.
Synthetische velours:
Deze 100% synthetisch poolstof heeft een grote slijtvastheid en is gemakkelijk in onderhoud. Ook bij deze stof kan pletten, shading of changeren optreden. Synthetische stoffen zijn in vele effen en gedessineerde uitvoeringen leverbaar. Stoffen die gemaakt zijn met grote percentages polypropyleen zullen veel vuil aantrekken en zijn daarom slecht schoon te maken.
Linnen velours:
Bij linnen velours zijn de poolgarens samengesteld uit gesponnen vlas. Het is een sterke, maar niet veerkrachtig vezel, waardoor de pool in het gebruik plat gaat liggen. Bij wrijven neemt de pool altijd de gekozen richting (vleug) aan, wat voor velen juist de charme is van deze stof.
Katoen velours:
Ondanks een niet veerkrachtige pool, plet katoen velours niet of nauwelijks. Dit omdat het zeer dicht geweven en kort van pool is. De stof voelt prettig aan, is leverbaar in vele kleuren en dessins, maar is minder kleurecht en vervuilt sneller dan bijvoorbeeld mohair of synthetische velours. Veelal hebben deze stoffen een vuil-afstotende bewerking ondergaan.
Wollen velours:
Het poolgaren van wollen velours bestaat geheel of gedeeltelijk uit scheerwol. Net als mohair munt stof uit in elasticiteit, kleurechtheid en vuil-afstotend vermogen. Deze laatste eigenschap is te danken aan het vetgehalte van de vezel. Ook hier kan pletten en shading optreden.
Wollen epling:
Hierbij bestaat de pool uit een lus of een doorgesneden lus. Wollen epling heeft dezelfde eigenschappen als wollen velours.
Chenille stoffen:
Dit zijn platweefsels die op jacquard weefgetouwen worden vervaardigd in vele dessins, kwaliteiten en samenstellingen, waarbij poolgarens van chenille worden toegevoegd om deze stoffen een rijkere uitstraling te geven. Deze doorgaans getwijnde chenille garens staan in alle willekeurige richtingen, waardoor deze in het gebruik plat gaan liggen en zit indrukkingen duidelijk te zien zijn. Deze vorm van zitplekken, die afhankelijk van de samenstelling van de stof een zelfde verschijnsel vormen zoals bij veloursstoffen, niet te voorkomen. Chenille stoffen zijn ontvankelijk voor vuil en vet en minder sterk dan bijvoorbeeld mohair of synthetische materialen. Vooral bij lichte kwaliteiten en kleuren is doorgaans snel een sterke verarming te zien.
Bouclé stoffen:
Dit stoftype heeft bijna dezelfde uitstraling als chenille stoffen. Er wordt echter gebruik gemaakt van een andere weeftechniek, waardoor de stof zich sneller herstelt van pletten en grote slijtweerstand heeft. Evenals chenille stoffen zijn bouclé stoffen gevoelig voor vuil en vet.
Jacquard geweven gobelinstoffen:
Dit zijn platweefsels die in veel kwaliteiten, dessins en kleuren wordt vervaardigd op jacquard weefgetouwen. In jacquard stoffen worden vaak verschillende garens verwerkt zoals katoen, polyamide en viscose. De levensduur wordt in belangrijke mate bepaald door de dichtheid van de weeftechnieken, het aantal bindingen per cm² en de verwerkte materialen (vaak een mix van katoen en synthetische vezels).
Cretonne (bedrukte stoffen):
Als basis wordt meestal katoen of linnendoek gebruikt waarop men diverse druktechnieken een onuitputtelijk aantal dessins en kleuren heeft weten te realiseren. Deze stoffen zijn echter gevoelig voor vuil en vet en hebben daarom vaak een vuilafstotende behandeling ondergaan. De levensduur is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het doek en type stoffering. Een softe stoffering wordt aanbevolen. Vooral de lichte kwaliteiten en de opdrukken met goud, zilver en parelmoer geven doorgaans een sterke verarming te zien en zijn vaak alleen voor decoratief gebruik geschikt.
Loom:
Loom komt oorspronkelijk uit Engeland. Het is een speciaal soort papier dat wordt bewerkt en tot koorden wordt getwist. In de verticale koorden wordt tevens een metaaldraad verwerkt. Dit materiaal kan niet tegen vocht en water. Loom kan in vele kleuren afgewerkt worden.
Microvezel:
Een microvezel bekleding is een modern synthetisch product. Het is gemakkelijk te reinigen en verkleurt nagenoeg niet. De microvezel is leverbaar in vele kleuren, daar het een kunstmatig gefabriceerd product is. De microvezel is niet te verwarren met suède, wat een leersoort is. Het heeft wel eenzelfde soort vleug als suède.
Eigenschappen van meubelstoffen
De eigenschappen van meubelstoffen zijn sterk afhankelijk van het type garen, de stofconstructie en de eventuele nabehandeling.
Shading
Met shading of poolomloop wordt het ontstaan van schijnvlekken bedoeld. Deze grillige vlekken zien eruit alsof er met water op de stof is gemorst. Op de betreffende plaatsen liggen de polen niet overal in dezelfde richting. Afhankelijk van waar men naar het stofoppervlak kijkt, met de vleug mee of in de vleug, lijkt de stof donkerder van kleur. Met verkleuring heeft shading verder niets te doen. Het is een optisch effect dat verandert met de plaats van de waarnemer ten opzichte van de stof. Ondanks veel wetenschappelijk onderzoek is nog niet vastgesteld hoe shading ontstaat. Shading wordt internationaal door de meubelbranche niet als fabricagefout gezien.
Plooivorming:
Een nieuw stoffen zitmeubel is in het begin nog strak en steriel. Het heeft enige tijd nodig om gezellig en uitnodigend te worden. Door gebruik ontstaat er een légère effect, oftewel plooivorming. Dit komt voort uit de natuurlijke rek die in de stof aanwezig is. Tevens passen vulling en vering zich in de beginfase aan en lopen ca. 10% in stramheid terug, om uiteindelijk op ongeveer 85% van de nieuwwaarde constant te blijven.
Pletten:
Als gevolg van lichaamswarmte, gewicht en vocht kunnen de stoffen gaan pletten. Bij pletten is het belangrijk om tijdig de bewuste plaats met stoom te behandelen of gedurende een half uur met een vochtige doek te bedekken, waarna in beide gevallen de velours met een zachte borstel, egaal met de vleugel mee, moet worden opgeborsteld (niet toepassen bij synthetische stoffen). Laat de stof daarna tenminste 6 uur drogen (pas bij chenille, polyacryl en polyamide op met te hoge temperaturen).
Pilling:
Pilling wordt veroorzaakt door losse vezeltjes die door draaiende bewegingen gaan vilten of klitten. Het is een verschijnsel dat op den duur verdwijnt. Met een pluizenkam (verkrijgbaar bij de drogist) boekt u over het algemeen een goed resultaat. Als een lus is stukgetrokken, trek deze dan nooit uit, maar werk deze naar de achterzijde van de stof. Krab bij een poolweefsel (weefsel waarbij de draadjes omhoog staan) vuile plekken er nooit uit, omdat u de pool er dan uittrekt. De duurzaamheid en de eigenschap van een stof hebben niet altijd een relatie met de prijs. Zo zijn er dure stoffen en stoftypen, waarbij in het gebruik bovenstaande eigenschappen optreden. Vaak kunnen pluizen en pillen geschoren worden met een zogenaamd pilapparaat, te verkrijgen bij de huishoudzaken.
Algemeen onderhoud
Reinigen van bekleding:
Voor het bevorderen van de levensduur en het fris houden van de kleuren, is een wekelijkse stofzuigbeurt en na borstelen van de stoffen aan te bevelen. Borstel bij poolstoffen niet tegen de pol in en gebruik altijd een glad mondstuk. Pas op met een aluminium mondstuk, dit kan namelijk zwart afgeven. Losse pluizen verwijdert u het beste met een in water gedompelde en goed uitgewrongen zeem. Bescherm uw meubelen tegen direct zonlicht en wees voorzichtig met scherpe voorwerpen aan uw kleding, zoals ‘jeansspijkers’, ritssluitingen, gespen en bijvoorbeeld de scherpe nagels van uw huisdier. Ze kunnen vervelende indrukken op uw zitmeubel achterlaten.
Protexx Protector voor textiel:
Protexx Vezelbeschermer is het bekendste en meest gerenommeerde merk op het gebied van vezelbescherming. Bij Woon & Slaap is het mogelijk om op het nieuwe aangeschafte textiel meubel een vlekgarantie af te sluiten voor de duur van 5 jaar. Deze unieke vlekgarantie wordt u dan ook zwart op wit bevestigd op een speciaal daarvoor gemaakt Protexx garantiecertificaat.
Protexx Textile Protector is een op water gebaseerd beschermingsmiddel en bevat onder meer het zogeheten fluor carbon. Deze werkbare vaste (witte) stof zorgt ervoor dat elke afzonderlijke vezel rondom een onzichtbaar beschermlaagje krijgt. Dit alles zonder de uitstraling of het aanvoelen van de stof te beïnvloeden.
Door een behandeling met Protexx Protector krijgen vlekken, gebaseerd op water, olie en vet, geen kans om in de vezel van de stof door te dringen en blijvende vlekken te veroorzaken. Vlekken kunt u hierdoor gemakkelijk met een absorberende tissue of doek verwijderen.
Voordelen van een Protexx behandeling:
Een 5 jaar durende vlekgarantie.
Optimale bescherming tegen vlekken op basis van olie, water en vet (ook huidvet).
Uw meubelstof blijft langer mooi.
Vlekken zijn eenvoudig te reinigen!
Beschermt uw investering.
Op nagenoeg alle soorten textiel kan de Protexx behandeling worden toegepast, maar niet op de volgende stoffen:
Chintz, zijde en moiréstoffen.
Stoffen bestaande uit 100% viscose.
Stoffen bestaande uit meer dan 50% mohair.
Wij informeren u graag over de mogelijkheden in de winkel.
Onderhoudsadvies voor overige materialen
Op deze pagina vindt u informatie en onderhoudsadvies voor overige materialen, zoals glas en steen.
Overige materialen: eigenschappen en onderhoud
Glas:
Veel glas wat gebruikt wordt voor de productie van meubelen, is een zogenaamd gehard of veiligheidsglas. Dit type glas is gevoelig voor breuk en krassen tijdens het gebruik. Glazen meubelen kunt u afnemen met een schone, zachte doek of met een licht vochtige doek, waarna u het glas weer met een droge doek afneemt. Om krassen te vermijden, kunt u onderzetters gebruiken. Wanneer glas verlijmd is met kunststof of in combinatie met metaal, moeten verbindingen na reinigen goed drogen. Glasreinigingsmiddelen kunnen lijmverbindingen en metaalafwerkingen aantasten. Bij glas kan het zogenaamde ‘polaroid-effect’ optreden, waarbij bij een bepaalde lichtinval of kijkhoek een kleurenspectrum in het glas, een ‘prismavlek’ verschijnt, soms in vorm van een ‘olievlek’. Bij gebogen gehard glas kunnen zich zelfs bij bepaalde lichtinval ‘rasters’ in het glas aftekenen bij een bepaalde lichtinval of kijkhoek. Dergelijke verschijnselen zijn niet te voorkomen en vormen geen reden tot een gegronde reclamatie. Glazen tafels dienen nooit verschoven te worden, maar moeten altijd opgetild worden om te verplaatsen. Let daarbij, dat eventuele lijmverbindingen niet verkeerd belast worden. Ook mogen hete voorwerpen niet rechtstreeks op glas geplaatst worden. Glasbreuk of het loslaten van verbindingen door verplaatsten, stoten of hete voorwerpen, valt niet onder een garantie.
Plexiglas:
Plexiglas (perspex of acrylaat) wordt vaak gebruikt ter vervanging van glas en biedt voor de vormgeving heel veel mogelijkheden. Dit materiaal is heel gevoelig voor krassen tijdens het gebruik. Plexiglas zal niet versplinteren, maar kan wel breken of bij een verkeerde belasting scheuren gaan vertonen. Dit valt niet onder een garantie. Plexiglas moet afgenomen worden met een licht vochtige doek, waarna u het plexiglas weer met een droge doek afneemt. U dient in geen geval zure, bijtende of schurende reinigingsmiddelen te gebruiken. Dit kan onherstelbare schade opleveren. Ook middelen met oplosmiddelen of alcohol kunnen de structuur van plexiglas blijvend aantasten. Om krassen te vermijden, kunt u onderzetters gebruiken. Wanneer plexiglas verlijmd is met glas of in combinatie met metaal, moeten verbindingen na reinigen goed drogen. Glasreinigingsmiddelen kunnen lijmverbindingen en metaalafwerkingen aantasten. Plexiglas kan onder invloed van UV gelig verkleuren, wat niet te voorkomen is. Ook is plexiglas gevoelig voor warmte, voorkom dan ook direct invloeden van warmtebronnen of hete voorwerpen. Plexiglas is zeer brandbaar. Verlijmde plexiglastafels dienen nooit verschoven te worden, maar moeten altijd opgetild worden om te verplaatsen. Let daarbij, dat eventuele lijmverbindingen niet verkeerd belast worden. Breuk of het loslaten van verbindingen door verplaatsen, stoten of hete voorwerpen, valt niet onder een garantie.
Composiet:
Composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende materialen. Minerale grondstoffen zoals vermalen natuursteen, bijvoorbeeld graniet, kwarts of marmer, worden vermengd met kunstharsen en kunststof- of glasvezels en soms kleurpigmenten. Deze worden onder hoge druk en bij hoge temperaturen geperst. Voor de afwerking worden de platen afgewerkt door polijsten of juist wat opruwen.
Composiet is harder dan glas, sterk en vrijwel kras- en stootvast. Hete voorwerpen zoals pannen mogen echter nooit op het materiaal gezet worden, er moeten altijd onderzetters gebruikt worden. Scherpe voorwerpen kunnen krassen veroorzaken, gebruik daarom altijd een snijplank. Zware voorwerpen kunnen bij verschuiven, krassen veroorzaken. Voor het reinigen kan gebruik gemaakt worden van een schone, droge of vochtige doek of met de gebruikelijke (niet schurende) huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Schuursponsen, schoonmaakmiddelen met schurende werking en oplosmiddelen mogen niet gebruikt worden. Deze middelen laten krassen achter of maken het materiaal dof. Ook moeten geen middelen met wax of impregneermiddel gebruikt worden, dit geeft vlekken, vegen en verkleuring.
Marmer:
Marmer is een gepolijst, kristalachtig, relatief zacht en poreus gesteente dat ontstaat doordat afzettingsgesteente (kalksteen) gedurende een zeer lange tijd onder enorme druk en temperatuurverschillen bij de vorming een gedaanteverwisseling heeft ondergaan. Marmer bevat hoofdzakelijk calciet, dolomiet of een combinatie van beide mineralen. Puur calciet is wit van kleur, maar de aanwezigheid van minerale onzuiverheden voegen kleur toe in verschillende patronen. We herkennen marmer dan ook vaan aan de geaderde structuur van het uiterlijk van de steen. Marmer is redelijk slijtvast, maar minder dan graniet. Marmer is in beperkte mate hittebestendig en niet bestand tegen zuren in chemische schoonmaakmiddelen of fruit, zoals citroensap. Een ander voorbeeld van een soortgelijk kalksteen is travertin, een poreus, korrelachtig kalk afscheidingskristal uit diepe waterbronnen gewonnen.
Onderhoud
Voor het onderhoud van marmer en hardsteen moet wel onderscheid gemaakt worden tussen marmer en polyesterlak als afwerklaag en marmer zonder afwerklaag. Bij gelakte steensoorten kunt u kleine krasjes vaak wegwerken met een goede autopolitoer was. Hiermee voorkomt u, bij regelmatig gebruik, vlekken van water en alcohol. Test dit wel altijd eerst op een onopvallende plek. Bij onbewerkte steensoorten, zoals arduin en leisteen, kunt u een dun laagje zuivere bijenwas of een goede auto politoer was opbrengen.
Het politoeren en in de was zetten van steen beïnvloedt vaak de uitstraling en de kleur van de steen. Messing en chroom delen zijn zeer besmettelijk als het gaat om vingerafdrukken. Behandel chroom delen dan ook af en toe met een speciaal middel. Messing delen kunt u met een natte doek, zonder schuurmiddel, afnemen.
Hardsteen:
Kalksteen is een gesteente dat ontstaat doordat organisch materiaal in lagen bezonk in kalkrijk water. Gedurende zeer lange tijd werd onder enorme druk en temperatuurverschillen het gesteente gevormd. Kalksteen is redelijk slijtvast, in beperkte mate hittebestendig en niet bestand tegen zuren in chemische schoonmaakmiddelen of fruit (bijvoorbeeld citroensap). Voorbeelden hiervan zijn: travertin, fossielsteen, hardsteen (vaak bekend als Belgisch hardsteen). Belgisch hardsteen is een veel toegepaste kalksteensoort in de meubelindustrie.
Onderhoud
Voor het onderhoud van marmer en hardsteen moet wel onderscheid gemaakt worden tussen marmer en polyesterlak als afwerklaag en marmer zonder afwerklaag. Bij gelakte steensoorten kunt u kleine krasjes vaak wegwerken met een goede autopolitoer was. Hiermee voorkomt u, bij regelmatig gebruik, vlekken van water en alcohol. Test dit wel altijd eerst op een onopvallende plek. Bij onbewerkte steensoorten, zoals arduin en leisteen, kunt u een dun laagje zuivere bijenwas of een goede auto politoer was opbrengen.
Het politoeren en in de was zetten van steen beïnvloedt vaak de uitstraling en de kleur van de steen. Messing en chroom delen zijn zeer besmettelijk als het gaat om vingerafdrukken. Behandel chroom delen dan ook af en toe met een speciaal middel. Messing delen kunt u met een natte doek, zonder schuurmiddel, afnemen.
Graniet:
Graniet is onder druk geleidelijk afgekoelde magma. Het is een hard stollingsgesteente dat ontstaat aan de binnenste ring van de aardkorst. Door langzame afkoeling, druk- en temperatuurverschillen konden mineralen, zoals veldspaat, kwarts en nevenmineralen, in een min of meer vast patroon gevormd worden tot graniet. Graniet is korrelig van structuur en we herkennen deze steensoort vaak aan de dichte structuur van het uiterlijk van de steen. Graniet is over het algemeen vaster van kleur en structuur dan marmer, hittebestendig, duurzaam en kras vast. Door de hardheid van dit materiaal is graniet nagenoeg onderhoudsvrij. Vochtvlekken laten praktisch geen sporen achter. Het meubel wordt na productie voorzien van een waslaag en hierdoor worden de poriën gevuld en waterafstotend.
Onderhoud
Wees voorzichtig met cola, stoten tijdens het gebruik en schuurmiddelen. Plaats ook nooit hete voorwerpen op uw meubel.
De verzorging hoeft niet moeilijk of tijdrovend te zijn, maar is wel noodzakelijk. Afhankelijk van de mate van gebruik, is het aan te raden regelmatig, 3 à 4 keer per jaar, een onderhoudsbeurt te geven aan natuursteen. Dit kan door regelmatig een laagje siliconen was aan te brengen door het meubelstuk in te wrijven met een zachte doek. Bij producten met een messing strip, dient u eerst de strip met koperpoets te behandelen voordat u de meubelwas aanbrengt. Dit is alleen van toepassing als u de messing strip wilt laten glanzen.
Verder raden wij aan om uw meubel regelmatig met een vochtige doek af te vegen. Verwijder vlekken zo snel mogelijk en maak het fossielsteen daarna goed droog.
Leisteen:
Leisteen is ontstaan uit klei, ofwel een sediment afzettingsgesteente, dat is ontstaan door afzetting in zee van door de rivieren aangevoerd puin en slib uit het door verwering afgebroken gebergte.
Onderhoud
Wees voorzichtig met cola, stoten tijdens het gebruik en schuurmiddelen. Plaats ook nooit hete voorwerpen op uw meubel.
De verzorging hoeft niet moeilijk of tijdrovend te zijn, maar is wel noodzakelijk. Afhankelijk van de mate van gebruik, is het aan te raden regelmatig, 3 à 4 keer per jaar, een onderhoudsbeurt te geven aan natuursteen. Dit kan door regelmatig een laagje siliconen was aan te brengen door het meubelstuk in te wrijven met een zachte doek. Bij producten met een messing strip, dient u eerst de strip met koperpoets te behandelen voordat u de meubelwas aanbrengt. Dit is alleen van toepassing als u de messing strip wilt laten glanzen.
Verder raden wij aan om uw meubel regelmatig met een vochtige doek af te vegen. Verwijder vlekken zo snel mogelijk en maak het fossiel steen daarna goed droog.
Volg ons op social media